Terug Ik gun meer kinderen een school als LEF

Ik gun meer kinderen een school als LEF

Vrijdag 10 januari 2020

“Ik gun meer kinderen een school als LEF”

“Het vuurtje brandend houden bij kinderen, die leerhonger aanwakkeren, dat is waarover het moet gaan in het onderwijs.” Niels Terhalle, onderwijsvernieuwer met twintig jaar onderwijservaring en vader van zoon Taets (10) en dochter Raeven (bijna 8), zocht een school in Utrecht die het anders durft te doen. “Zodat mijn kinderen zélf kiezen hoe, wanneer en waar ze leren. Bij LEF kan dat.”

 

“Nog niet zo lang geleden gingen mijn zoon en dochter naar een reguliere school. Mijn vrouw en ik zagen steeds vaker dat onze kinderen vastliepen in het systeem. Taets’ vuurtje begon te doven en Raeven kwam thuis met teksten als: ‘dat is de letter ‘au’, maar die ken ik nog niet, want die heeft juf me nog niet geleerd’. Dat was het moment waarop we dachten: het is tijd voor iets anders. We vinden het belangrijk dat onze kinderen mogen leren op het moment wanneer zij dat willen, niet wanneer een leerkracht zegt dat het daar tijd voor is.”

 

LEF = autonomie

“Eigenlijk heb ik nooit ergens spijt van, maar als ik LEF eerder had gevonden – zeker voor Taets – dan had ik eerder voor deze school gekozen. Het mooie is dat autonomie hier centraal staat: de leerkrachten geven kinderen het vertrouwen en vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Leerlingen kiezen zelf waar, hoe en wanneer ze leren en hebben geen eigen tafeltje. In plaats daarvan leren ze op het leerplein of op andere plekken in school waar ze zich goed kunnen concentreren; in het kantoortje van directeur Selma bijvoorbeeld. Onze kinderen bloeien hier op. Hun leerhonger is aangewakkerd. Dat merken we aan de vragen die ze stellen en aan de enthousiaste verhalen waarmee ze thuis komen.”

 

Pionieren

“Het team van LEF is klein en groots. Ze werken met goed doordachte Montessori-materialen, pionieren met een vooruitstrevende visie en durven op een andere manier met het curriculum om te gaan: ze laten het niet los, maar houden het anders vast. In plaats van op het systeem, vertrouwen ze op het kind. Ze bereiden kinderen voor op het leven en dat is precies waar het naartoe moet. LEF bestaat nu twee jaar en ik ben heel erg voor groei: ik gun meer kinderen een school als LEF.”

 

Wilt u LEF beleven? Op onze homepagina staat informatie wanneer deze zijn en hoe u zich kunt aanmelden.